home menu Bestegoedkopechampagne.nl

Prosecco


Prosecco, de winnaar

Er worden steeds meer bubbels gedronken. Maar de Franse Champagne verliest terrein. De Italiaanse Prosecco is een van de winnaars.

De afgelopen 10 jaar nam de consumptie van mousserende wijnen wereldwijd met 30 procent toe, blijkt uit een rapport van de OIV, een internationale brancheorganisatie voor de wijnindustrie.

Er worden vooral ándere (lees goedkopere, minder complexe) bubbels gedronken, dan de Champagne. Met als absolute koploper: Prosecco.

In de VS steeg de verkoop van deze Italiaanse wijn in 2014 zelfs met ruim 30 procent, schrijft The Wall Street Journal.

Ook de eveneens Italiaanse Asti Spumantes, de Spaanse cava’s en Duitse sekts doen het goed.

Vanaf 1 januari 2012, als gevolg van Italiaanse wetgeving, krijgen alle Proseccoflessen een zegel. De zegel wordt gebruikt op zowel de Prosecco Frizzante DOC als de Prosecco Spumante DOC.

 

Waarom kost die ene 4 euro en de andere 12 euro?

Prosecco heeft als ingredient een druif, dus als die naam op de fles staat weet je nog niets over de kwaliteit. Je ziet niet waar de wijn vandaan komt. Dat is wel een nadeel. De methode van gisten bepaalt veel:

Champenoise

Het belangrijkste van de méthode champenoise: de 2e gisting op de fles. Die maakt de belletjes net iets fijner en dat proef je. 

Charmat

Het verschil in prijs zit vooral in het proces. ,Als de méthode Charmat is gebruikt, dan gebeurt de 2e gisting niet in de fles maar in gesloten tanks. Daarna gaat de wijn in de fles, waardoor de bubbel minder uitgesproken aanwezig is dan bijvoorbeeld in champagne.

Frizzante

Om de verwarring nog wat groter te maken heb je ook nog frizzante. Bij die wijnen is de bubbel later toegevoegd. ,,Dat is een niveau eronder. Dat zijn matige wijnen. Maar als die van prosecco is gemaakt, dan kan er toch opstaan. Daardoor weet je niet wat je koopt.”

Film, 'What is Prosecco' (5.54 min)

contact champagne

Verder lezen

Werk aan je champagne kennis

De goedkope champagne test

Champagne test supermarkten in België

Wat is de duurste champagne?

Wat is Prosecco?

Geschiedenis van champagne