home menu Bestegoedkopechampagne.nl

De geschiedneins van champagne


Geschiedenis van champagne

Ooit was champagne zonder bubbels. De populariteit van champagne strekt zich over vele eeuwen uit. In de 15e eeuw serveerden Franse hovelingen champagne aan buitenlandse vorsten die op bezoek kwamen.

Dat was echter de stille variant. In 1668 diende zich een nieuwe variant aan: de mousserende champagne. Deze drank werd al snel beroemd door Dom Pérignon, de uitvinder.

geschiedenis

Benedictijner monniken van de abdij van Hautvillers, ten zuiden van Reims, gelden als de ontdekkers van het proces voor de mousserende champagne. In het bijzonder hun bekende keldermeester, Dom Pérignon (1638-1715), ontwikkelde de champagne zoals we die kennen.

Dom Pérignon zocht naar steeds betere methoden voor het persen van de druiven en voor het versnijden of mengen van de wijn. Het fenomeen 2e gisting op fles was al langer bekend, maar het kostte Dom Pérignon duizenden ontplofte flessen voor hij dit proces goed in de hand had...

Bij deze 2e gisting ontstaat namelijk een natuurlijk koolzuurgas in de wijn. Al in 1720, vijf jaar na de dood van Dom Pérignon, gingen er ruim 30.000 flessen champagne naar het buitenland.

Bovendien hadden de monniken een geheim procédé om de wijn na deze tweede gisting in de fles te klaren, oftewel helder te maken.

Keldermeester op keldermeester gaf dit geheim van Dom Pérignon door, maar het ging bij het onverwachts overlijden van één van hen verloren. Toch betekende dat niet het einde van de champagneproductie. De overige keldermeesters van de champagne ontwikkelden een andere methode, de nu zelfs wettelijke erkende méthode champenoise.

De bruisende variant zou vanaf de 18e eeuw de stille wijnen van de Champagne meer en meer verdringen.

Door zijn smaak, zijn bouquet en zijn opwekkende eigenschappen is champagne uitgegroeid tot een van 's werelds meest geliefde en bekende dranken.De champagne werd opgekocht door het Carlton Ritz Hotel in Moskou.

Als u voor €12.500 een nachtje in het hotel besluit te verblijven, kunt u een flesje per room service naar boven laten sturen voor iets minder dan 2 euroton per fles...

Verder lezen

Werk aan je champagne kennis

De goedkope champagne test

Champagne test supermarkten in België

Wat is de duurste champagne?

Wat is Prosecco?

Geschiedenis van champagne